Szent Róbert Közösségi Ház

A berceli plébánia épülettel szemben helyezkedik el, ami eredetileg kántorház volt, jelenleg közösségi célokat szolgál.

Hosszútávú koncepció szerint átalakításra kerülhetne, hogy nyugállományba vonuló papok számára méltó körülményeket biztosítson.

Jelenleg a Berceli Dobiskola használja gyakorlóteremként.

A berceli kántorház bővítése, korszerűsítése


A projekt keretében felújításra kerül a berceli kántorház vizesblokkja, kialakításra kerül egy korszerű faelgázosító kazánnal működtethető központi fűtési rendszer, valamint egy kb 70 m2-es alapterületű közösségi helyiség.
A projekt műszaki tartalma: Jelenleg lakatlan lakóépület felújítása, nagy, kihasználatlan raktárhelyiség közösségi célokra való használhatóvá tétele, egyágyas hálók kialakítása, ütemezett munkaterv szerint. Az egyágyas szobák kialakításával több olyan hasznosítási lehetőség nyílik, amelyek közvetlenül hatással vannak a közösség kulturális életének újragondolását célzó programtervének hosszútávú sikerére. A jelenleg kihasználatlan épület felújításával, bővítésével és korszerűsítésével, a kialakításra kerülő mobil bútorozással ellátott közösségi tér kihasználhatósága sokrétű lesz: Alkalmas lesz kisebb-nagyobb, 2-3 fő, esetleg 5-6 fő lelkigyakorlatos csoport elszállásolására, amellett, hogy a kántorlakás céljait is – 1-2 fő állandó ottlakásával -szolgálja. Bercel és vonzáskörzetének lakossága az elöregedő társadalom tendenciáját mutatja. A mindenkori lelki vezetés feladatai mellett nagy szükség van a mozgásképtelen betegeknél végzett házi szolgálatra. Az egyágyas szobák lehetőséget nyújtanak, hogy a jövőben állandó lakást biztosítva szolgálatra hívjunk olyan nyugalmazott, ám aktív plébánost, aki ezeket a kihelyezett szolgálatokat az év minden napján – a szolgálatban lévő plébános mellett – segít elvégezni. Ha az idősek lelki gondozása kiegészülhet egy hozzájuk korban közelebb álló paptárs szolgálatával, a hivatalosan szolgálatot ellátó mindenkori plébános nagyobb figyelmet fordíthat az egyéneket célzó misszióra és az ifjúság megtartására. Ferenc pápa szavait idézve: ?A legsúlyosabb bajok, melyek a világot ezekben az években sújtják, a munkanélküli fiatalok és a magány, melyben az időseket hagyják élni. Az idős embereknek gondoskodásra és társaságra van szükségük, a fiataloknak munkára és reményre, de se az egyik, se másik nincs meg nekik, és ezért már nem is keresik. … Ez a legsürgősebb probléma, ami előtt az egyház áll? Ez a helyzet ugyanis nem csak a testet, de a lelket is megsérti. És az egyháznak mind a kettőért felelősnek kell éreznie magát.?

A projekt szervesen illeszkedik a Plébániaépület (épületkorszerűsítés, átadva 2010. október), a Szt Miklós közösségi Ház (felújítás-korszerűsítés, átadva 2018 november) épületek ütemezett és funkcionálisan összehangolt pasztorális célú korszerűsítési lépeseihez. A kántorház alkalmat kínál a pasztorális célú épületegyüttes üzemeltetését is elvállaló személy állandó ottlakásának biztosítására a közösségi funkciók ellátása mellett. A projekt megvalósulása (a lent részletezett programtervhez hasonlóan) Bercel közigazgatási határaitól függetlenül magasabb népességszám bevonását célozza, a felújítás a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében valósul meg, fenntarthatósága hosszútávon biztosított. A projekt és a programterv megvalósulása a helyi keresztény közösség megerősödését eredményezi, így társadalmi hatása jelentős.

A berceli Szent Miklós közösségi ház kulturális programterve
Célunk, hogy berceli Szent Miklós közösségi ház felújítását, korszerűsítését követően állandó közösségi térként üzemelhessen. Olyan kulturális programokat szerveznénk, amelyek alkalmasak a keresztény közösségünk bővítésére, a meglévő kapcsolatok elmélyítésére. A 2030 főt számláló Bercel mellett Galgaguta, Vanyarc, Nógrádkövesd és Becske közvetlenül érintett, az ide járó általános iskolások jelentős hányada ezekről a településekről ingázik. A teljes érintettség: 5337 fő. A programok célcsoportja széles: Korhatárra való tekintet nélkül látogatható. Kiemelt célcsoport: a 2-9 éves korú gyerekek, hiszen a gyerekek figyelmének felkeltésével a felnőtt szülő is a közösségbe érkezik, a személyes barátságok alakulnak és a közösség erősödik, élénkül. Némely tematikus rendezvény országos, sőt; határon túli magyarságot is érintő rendezvény, ilyen az évenkénti Berceli Egyházzenei Kórustalálkozó (tervezett költségvetés: 500.000 Ft). A megrendezendő filmklubok egy részében (min. 50%) közönségtalálkozót is szervezünk: A vendégül látott rendező a filmmel kapcsolatos élményeit is megosztja velünk. (tervezett összköltségvetés: 500.000 Ft.) A táncház és hangszersimogató élő zenés estet biztosít, a program kiemelten foglalkozik a kisgyerekek igényével. (660.400 Ft.) A kézműves foglalkozások az egyházi ünnepekhez kapcsolódóan nyújtanak önkifejezési lehetőséget, kortól függetlenül. Ez az egyetlen rendezvény, amely a tervezett költségvetésből anyagköltséget igényel. (80.000 Ft.) Bábelőadások és zenés műsorokat tervezünk gyerekeknek. (480.000 Ft) Médiaszakkört – a helyi Széchenyi István Általános Iskolával, és a Gólya TV elnevezésű helyi médiaszolgáltatást végző Cuttingroom Bt.-vel és a Recordfilm Bt-vel együttműködve. (720.000 Ft) Komolyzenei koncert; vokális és instrumentális művek (700.000 Ft). Könnyűzenei koncertek -keresztény tartalmú művek, versmegzenésítések (600.000 Ft.) Médiatábor (500.000 Ft.) A rendezvényekről filmfelvétel készül.

A programszervezés időszaka: 2019. augusztus 21 – 2020. augusztus 21. -Egyházzenei Kórustalálkozó: Évente egyszer, őszi időpontban, időtartama: két nap. -Komolyzenei koncert: Évente 3 alkalommal, időtartama 120 perc – Könnyűzenei koncert: Évente 3 alkalommal, időtartama 120 perc – Kézműves foglalkozások: Évente 6 alkalommal, egyházi ünnepekre szerkesztve, 180 perc – Bábelőadás és zenei foglalkozás gyerekeknek: Évente 6 alkalommal, 60 perc – Élőzenés táncház: Évente 4 alkalommal, 90 perc – Filmklub és közönségtalálkozó, Évente 8 alkalommal, 90 perc -Médiaszakkör: tanítási időszakban havonta két alkalommal, 18 alkalom, 180 perc -Médiatábor: nyári szünetben 5 napos napközis foglalkozás 7-26 éves korig.